Als baasje wil je natuurlijk zeker weten dat jouw hond gezond is. Nu krijgen honden, net als mensen, nog wel eens last van wat kwaaltjes. Eén van de kwaaltjes waar jouw hond na verloop van tijd last van kan krijgen is tandsteen- en plak. Omdat lang niet iedereen weet hoe je tandsteen of tandplak bij hun hond moet herkennen hebben we het belangrijkste voor jou op een rijtje gezet. In dit artikel laten wij je alles zien wat je moet weten over tandsteen en tandplak bij honden!
Hoe kan je het herkennen – symptomen en signalen
Laten we beginnen met de eerste vraag: hoe kan je tandsteen- of plak herkennen bij je hond? De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen is door naar het gebit van je hond te kijken. Zie je dat jouw hond last heeft van een geelbruine verkleuring dan is er vaak sprake van tandplak. Vaak ruikt de bek van de hond erg sterk en heeft het een rottende lucht. Ook is het tandvlees vaak opgezwollen of rood. Bij aanraking gaat het tandvlees vrij snel bloeden. Andere symptomen zijn onder andere:
Wat is het gevaar van tandsteen- en plak
In veel opzichten zorgt tandsteen of tandplak voor dezelfde problemen waar wij mensen last van krijgen wanneer onze tanden niet in topconditie verkeren. Een hond die last heeft van een overmatige hoeveelheid tandplak kan na een tijdje last krijgen van ontstekingen aan het tandvlees, ook wel het gingivitis. Als de bacteriën in deze gevoelige huid trekken dan kan je dit bultjes en zweren tot gevolg hebben. Heeft je hond tandsteen dan wordt het alleen maar erger. Tandsteen zorgt namelijk voor een ruw oppervlak waar bacteriën makkelijker op kunnen groeien. Herken je bij jouw hond tandsteen- of plak dan is het van belang om zo snel mogelijk in te grijpen.
Tandsteen- en plak bij honden voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel een beperkte mate van tandplak of tandsteen bij honden niet geheel te voorkomen is kan je wel enkele stappen ondernemen om het risico tegen te gaan. De meest voor de hand liggende optie is om jouw hond te laten kauwen. Het beste is om je hond te laten kauwen op harde dingen zoals een bot of een speciaal speeltje. Het nadeel van zachte voorwerpen is dat deze onvoldoende in staat zijn om de tanden glad en scherp te houden. Wat ook van belang is, is om de tanden van je hond met regelmaat te poetsen. Dit is met name van belang voor de mensen van wie hun hond relatief jong is. Om ervoor te zorgen dat problemen in een vroeg stadium herkend worden is het daarnaast handig om jaarlijks langs te gaan bij de dierenarts voor een gebitscontrole. Ook als honden bij ons op de tafel staan controleren wij het gebit.
Wanneer naar de dierenarts?
In veel gevallen is het mogelijk om tandsteen of tandplak bij honden te voorkomen of verhelpen in een relatief vroeg stadium. Het is alleen ook mogelijk dat je er te laat bij bent. In dit geval zal je naar de huisarts moeten. Dit is met name aan de orde voor de mensen van wie hun hond ernstige ontstekingen in de mond vertoond. In dit geval is de ontsteking verspreid naar het dieper gelegen steunweefsel, ook wel de parodontitis. Ontstekingen aan dit weefsel kunnen tandverlies tot gevolg hebben.
De dierenarts is vervolgens in staat om het overtollig tandsteen te verwijderen van de tand middels een reguliere gebitsreiniging. Als sprake is van een ernstige ontsteking dan kan de hond een bepaalde vorm van antibiotica krijgen, al hangt dit volledig af van de ernst van het geval. Belangrijk om te weten is in ieder geval dat een beginnende tandvleesontsteking ontstaan door tandplak en tandsteen bij jouw hond goed te behandelen is, mits je er dus wel op tijd bij bent.